Imprezowe rurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Dodać jedno jajko, sól, resztę mleka i mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej i wyrabiać jeszcze chwilę do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Ciasto podzielić na 8 części. Każdą cienko rozwałkować formując długie paski. Każdy pasek przeciąć wzdłuż na pół.
3.Jednym paskiem owinąć natłuszczoną rurkę, zaczynając od węższego końca. posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
4.Piec na złoty kolor w temp. 170 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu zdjąć z foremek.
Komentarze