"Tanja", jedna z sałatek kryzowych, zagości w tym roku na domówce sylwestrowej w stylu retro :) Kiedyś, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami, a towarem, którego nie brakowało był zwykły ocet, moja mama robiła sałatkę cebulową z jajkami i marchewką. Pamiętam bardzo dobrze ten smak. I ten majonez domowy... Z racji pożegnania dość trudnego pandemicznego roku postanowiłam przygotować podobną potrawę. Bazę stanowi cebula gotowana w specjalnej kwaśnej zalewie. Ja użyłam tutaj octu jabłkowego, ale równie dobrze można wykorzystać ocet winny. Słodko-kwaśny ton sałatki będzie idealnie pasował do zimnej płyty z wędlin.
5 (3 ocen)
Porady
* Czerwoną cebulę możemy zastąpić zwykłą cebulą. * Zamiast typowo majonezowego sosu, możemy zrobić sos majonezowo-jogurtowy. * Przed podaniem sałatkę możemy posypać świeżym szczypiorkiem.
Komentarze