Imbirowo-cytrynowe biscotti z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo kruche ciasteczka, cudowne połączenie imbiru, cytryny i czekolady. Spróbujcie z kawą.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki:
    250 gramów mąki krupczatki
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    2 garście kandyzowanego imbiru
    Cytryna

    Polewa:
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady min 60 %
    2 łyżki mleka

Imbirowo-cytrynowe biscotti z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki imbiru siekam na jeszcze mniejsze kawałeczki. Ścieram skórkę z cytryny, wyciskam sok.
    Mąkę mieszam w imbirem i skórką z cytryny. Dodaję cukier. Czas na jajka, łączę z masą, na koniec dodaję sok z cytryny. Zagniatam szybko ciasto, formuję je w kształt bochenka i chłodzę przez minimum pół godziny. Piekę ciasteczkowy bochenek przez kwadrans, studzę.
  • 2. Ostudzone ciasto kroję na kromeczki, rozkładam na blasze do pieczenia, piekę ciasteczka kolejny kwadrans.
  • 3. W garnuszku roztapiam czekoladę z mlekiem. Ciepłą polewą dekoruję ciasteczka, zostawiam do ostudzenia.
    Biscotti najlepiej przechowywać w zamkniętej puszce albo słoiku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy