Imbirowe ciasteczk świąteczne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałam od koleżanki. Ciasteczka smakują nieziemsko i robię je zawsze w okolicach świąt. W sklepach już pomału widać ekspozycje świąteczne to postanowiłam zamieścić ten przepis. Ciasteczka im starsze tym lepiej smakują, ale u mnie nigdy nie wytrzymały nawet 3dni w puszce.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 35-45 ciasteczek
    2 szkl. mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżki zmielonego imbiru (proszek)
    1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    1/4 łyżeczki soli
    170g masła, w temperaturze pokojowej
    1 szklanka cukru
    1 łyżka lub opakowanie 16g cukru waniliowego
    1 duże jajko
    cukier do obtaczania ciasteczek ( ja użyłam brązowego)
    lukier do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Imbirowe ciasteczk świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem, sodą,goździkami, solą. Odłożyć.
  • 2. W misie mikserem utrzeć masło na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko i utrzeć.
  • 3. Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować . Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca ( można schłodzić w lodówce).
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 12-18 minut do lekkiego zezłocenia się. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche. Studzimy na kratce.

Porady

Ciasteczka można przechowywać w puszce w temp. pokojowej do 7 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować