Imbirowe bułeczki z cynamonem

0 (0 ocen)

Ładnie się prezentują, są miękkie, puszyste, aromatyczne. W sam raz do popołudniowej herbatki lub do piknikowego koszyka.

Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    25g drożdży
    1 łyżeczka startego imbiru
    50 g masła
    1 łyżka cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu

Imbirowe bułeczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. W połowie ciepłego mleka wymieszać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. w drugiej połowie mleka rozpuścić masło.
  • Ciasto 2. Do miski przesiać mąkę dodać imbir, drożdże, mleko z masłem, sól, jajko i wyrobić ciasto. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.
  • Wycinanie 3. Rozwałkować na grubość 4-5 milimetry i wycinać kółka.
  • Formowanie 4. Składać po 5 - 6 kółek, tak żeby delikatnie zachodziły na siebie i zwijać w rulonik.
  • Formowanie 5. Zlepić zachodzące na siebie kółka.
  • Formowanie 6. Przez środek przeciąć ostrym nożem.
  • przed pieczeniem 7. Układać na blaszce do pieczenia. Lekko rozłożyć płatki ciasta i posypać cukrem z cynamonem. Zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
  • Gotowe 8. Piec 15 - 20 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu można polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy