Idealny sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na ten sernik pochodzi z eksperymentów z tego typu wypiekami. Bo dobry sernik, taki jak drożdżowa bułka z makiem czy strudel, rzadko wychodzi dobrze za pierwszym razem. Ogromne znaczenie ma formuła gotowania, a mianowicie proporcje składników. Jakość sera jest również kluczowa. Im tłustszy, tym lepszy. To jest aksjoma. Kaloryjny, więc co? Lepiej zjeść mały kawałek dobrego, delikatnego, a nawet soczystego sernika niż zakrztusić się dużym kawałkiem suchego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki

    1 kg twarogu, jak najbardziej tłustego, w temperaturze pokojowej
    20 dag masła o temperaturze pokojowej
    25 dag cukru
    Oddziel 5 żółtek od białek, temperatura pokojowa
    5 dag skrobia ziemn.
    5 dag kaszy manny
    20 dag suszonych owoców (mam różne rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i suszoną żurawinę)
    Na glazurę:

    20 dag mlecznej czekolady
    100 ml śmietanki (30% tłuszczu) o temperaturze pokojowej
    3 dag zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Idealny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik idealny 1. Nasączenie suszonych owoców: 8 godzin
    Czas gotowania: 2 godziny
    Całkowity czas gotowania: 10 godzin
    1) Suszone owoce polać rumem i odstawić na 8 godzin do nasączenia.
    2) Ser mielimy w maszynce do mięsa, najlepiej 3 razy, mam dość i 2 razy.
    3) Rozgrzej piekarnik do 170 ᵒС. Ubij masło z cukrem na kremową masę
    Kontynuując bicie, wprowadź po jednym żółtku.
    4) Wprowadzić porcjemy ser, dalej ubijając. Wymieszaj skrobię zemn. z kaszą manną i dodaj do sera.
    5) Suszone owoce odcedzamy i dodajemy do masy serowej.
    6) Białka ubijaj na sztywno i, ostrożnie, dodaj w masę serową.
    7) Formę 26 cm lub 24 cm wyścielic papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza krawędziamy formy.
    8) Ułożyć masę serową w formie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Sernik idealny 2. Po 10 minutach pieczenia obniż temperaturę do 150 ᵒC. Piec 1 godzinę i 10-30 minut (w zależności od wielkości formy i piekarnika). Sernik powinien być całkowicie wypieczony, tylko środek powinien pozostać lekko ruchomy.

    Sernik ostudzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Następnie ostudź przez kolejne 8 godzin w lodówce przed wyjęciem z formy i zdobieniem.
  • Sernik idealny 3. 9) Wyjmij schłodzony sernik z formy. Doprowadź śmietankę w rondelku do wrzenia. Czekoladę roztopic. Wlej gorącą śmietankę do czekolady i wymieszaj wszystko razem, aż do całkowitego wymieszania. Po wymieszaniu śmietanki i czekolady dodaj zimne masło. Dobrze wymieszaj.
    10) Wylej czekoladę na sernik i udekoruj według własnego uznania.
    Sernik jest dobry na drugi, trzeci dzen, a nawet na czwarty, jeśli coś zostanie :-)).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować