Idealny sernik

  • wyświetlono: 67 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis na ten sernik pochodzi z eksperymentów z tego typu wypiekami. Bo dobry sernik, taki jak drożdżowa bułka z makiem czy strudel, rzadko wychodzi dobrze za pierwszym razem. Ogromne znaczenie ma formuła gotowania, a mianowicie proporcje składników. Jakość sera jest również kluczowa. Im tłustszy, tym lepszy. To jest aksjoma. Kaloryjny, więc co? Lepiej zjeść mały kawałek dobrego, delikatnego, a nawet soczystego sernika niż zakrztusić się dużym kawałkiem suchego.

  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki

1 kg twarogu, jak najbardziej tłustego, w temperaturze pokojowej
20 dag masła o temperaturze pokojowej
25 dag cukru
Oddziel 5 żółtek od białek, temperatura pokojowa
5 dag skrobia ziemn.
5 dag kaszy manny
20 dag suszonych owoców (mam różne rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i suszoną żurawinę)
Na glazurę:

20 dag mlecznej czekolady
100 ml śmietanki (30% tłuszczu) o temperaturze pokojowej
3 dag zimnego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Idealny sernik

  • Sernik idealny1. Nasączenie suszonych owoców: 8 godzin
    Czas gotowania: 2 godziny
    Całkowity czas gotowania: 10 godzin
    1) Suszone owoce polać rumem i odstawić na 8 godzin do nasączenia.
    2) Ser mielimy w maszynce do mięsa, najlepiej 3 razy, mam dość i 2 razy.
    3) Rozgrzej piekarnik do 170 ᵒС. Ubij masło z cukrem na kremową masę
    Kontynuując bicie, wprowadź po jednym żółtku.
    4) Wprowadzić porcjemy ser, dalej ubijając. Wymieszaj skrobię zemn. z kaszą manną i dodaj do sera.
    5) Suszone owoce odcedzamy i dodajemy do masy serowej.
    6) Białka ubijaj na sztywno i, ostrożnie, dodaj w masę serową.
    7) Formę 26 cm lub 24 cm wyścielic papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza krawędziamy formy.
    8) Ułożyć masę serową w formie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Sernik idealny2. Po 10 minutach pieczenia obniż temperaturę do 150 ᵒC. Piec 1 godzinę i 10-30 minut (w zależności od wielkości formy i piekarnika). Sernik powinien być całkowicie wypieczony, tylko środek powinien pozostać lekko ruchomy.

    Sernik ostudzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Następnie ostudź przez kolejne 8 godzin w lodówce przed wyjęciem z formy i zdobieniem.
  • Sernik idealny3. 9) Wyjmij schłodzony sernik z formy. Doprowadź śmietankę w rondelku do wrzenia. Czekoladę roztopic. Wlej gorącą śmietankę do czekolady i wymieszaj wszystko razem, aż do całkowitego wymieszania. Po wymieszaniu śmietanki i czekolady dodaj zimne masło. Dobrze wymieszaj.
    10) Wylej czekoladę na sernik i udekoruj według własnego uznania.
    Sernik jest dobry na drugi, trzeci dzen, a nawet na czwarty, jeśli coś zostanie :-)).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ser

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: martini95

Sernik

Prosty przespis na sernik, idealny...

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik

Jeden z lepszych serników jaki...

SERNIK

Dodane przez: Judytka

SERNIK

Przepis ze zbiorów mojej Mamy....

Idealne kruche ciasto na tartę

Dodane przez: justi2401

Idealne kruche ciasto na tartę

Przepis dostałam dawno temu od...

drożdżowe

Dodane przez: sweet-amelia

Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Klasyczne, idealne ciasto drożdżowe....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE