Chyba wszyscy znają to ciasto. Ja je uwielbiam do tego stopnia, że z braku "gotowej mieszanki" podjęłam wyzwanie by przygotować je samemu...po kilkunastu próbach w końcu uzyskałam oczekiwany efekt. Jest idealne!
2 godz.
Składniki:
ciasto (składniki na tortownicę o średnicy 28 cm):
200 g masła
½ szklanki cukru
3 jajka
1½ szklanki mąki
½ szklanki mleka
3 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
400 ml śmietanki kremówki
cukier puder (ilość wg uznania)
1 łyżeczka żelatyny
kropelki czekoladowe (opcjonalnie)
3-4 dojrzałe banany
Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do 170°C. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2.Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski.
3.Masło utrzyj mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier, potem wbijaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po trochę mąkę na zmianę z mlekiem. Dokładnie połącz wszyskie składniki. Następnie mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite białka.
4.Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój masłem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 35 - 40 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce'.
5.Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem, a następnie dodaj żelatynę (rozpuszczoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Jeśli chcesz dodaj kropelki czekoladowe i delikatnie wymieszaj. Obierz banany ze skórki i przekrój je wzdłuż.
6.W wystudzonym biszkopcie wykrój dziure, zostawiając ok. 1 cm ciasta na około. Wydrążone ciasto rozdrobij w rękach na okruszki.
Do wydrążonego ciasta wyłóż połowę ubitej śmietany, poukładaj banany, a następnie przykryj resztą śmietany tworząć lekką ‘górkę’ (wysmarój również boki), a następnie obsyp pozostałym ciastem tworząc kopiec. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Komentarze