Idealny ketchup z cukinii

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zadziwiający ketchup. Głównym składnikiem jest tu cukinia a jednak w smaku zupełnie jej tu nie czuć. W smaku bardzo podobny do kupnego ketchupu, a dla mnie i mojej rodziny o wiele lepszy. Na pewno warto go zrobić bo tu wiadomo co mamy w składzie :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii
    2 płaskie łyżki soli kamiennej
    2 duże cebule

    200 g cukru
    150 ml octu 10%

    200-250 g przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    ok. 1/3 -1/2 łyżeczki białego pieprzu
    ok. 1/3-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Idealny ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, wydrążyć środki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, dodać do cukinii, posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.
  • 2. Wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 45 minut.
    Wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać, gotować jeszcze ok. 20 minut często przy tym mieszając.
  • 3. Zmiksować blenderem, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, biały pieprz i pieprz cayenne.
    Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, wlać do słoiczków, zakręcić, pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować