Idealnie puszyste drożdżówki z jabłkiem i lukrem cytrynowym

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Domowe drożdżówki nie mają sobie równych, jeśli raz spróbujecie już zawsze będziecie je robić.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki 6-7 bułeczek.


    1 średniej wielkości jabłko
    2 łyżki kaszy manny
    30g cukru + 2 łyżki
    300g mąki + 2 łyżki
    30g roztopionego masła
    100 ml ciepłego mleka
    2 jajka w temperaturze pokojowej
    25g świeżych drożdży
    sok z połowy cytryny około 30ml
    otarta skórka z cytryny
    100 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Idealnie puszyste drożdżówki z jabłkiem i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 2 łyżki mąki i ciepłe mleko, wymieszaj. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Jabłko obierz i pokrój w kawałki, obtocz w łyżce cukru i 2 łyżkach kaszy manny.
  • 2. Gdy rozczyn drożdżowy minimum podwoi swoją objętość dodaj 150 g przesianej mąki, ja przesiewam bezpośrednio do misy z rozczynem, dodaj roztrzepane jajko i resztę cukru, i otarta skórkę z cytryny, wyrabiaj ciasto, dosypując odrobinę mąki, w razie potrzeby (mnie ciasto "wzięło" około 230g). Musi być lekko klejące, ale i odchodzić od brzegów miski. Dodaj roztopione i przestudzone masło, wyrabiaj ciasto, aż połączy się z tłuszczem. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość około godzinę.
  • 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
    Blat lub stolnicę oprósz mąką i rozpłaszcz dłońmi ciasto formując prostokąt. Z ciasta wycinaj prostokąty około 10 x 15 cm, ułóż na środku łyżeczkę jabłek, zawiń jak roladę, końce podwiń pod sód. Układaj na blasze w niewielkich odstępach. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
  • 4. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca, zmniejsz temperaturę na 180 stopni i piecz 20 minut na złoty kolor.
  • 5. Sok z cytryny, wymieszaj w rondelku z cukrem pudrem, podgrzewaj ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję ciasta na naleśniki (szumując na nitkę), ciepłe bułeczki smaruj lukrem.

Porady

Można do pokrojonego jabłka dodać pół łyżeczki cynamonu. Nadziane farszem bułeczki stawiam na taborecie obok drzwiczek piekarnika, aby szybko podrosły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować