Idealnie maślane ciasteczka z marmoladą - Najlepsze!

5 (172 ocen)

To zdecydowanie najlepsze maślane ciasteczka, jakie jadłam do tej pory - delikatnie kruche, maślane, intensywnie śmietankowe z konfiturą truskawkową.Ciasteczka formuje się na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.

Składniki:

  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
    300 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    olejek śmietankowy i ekstrakt waniliowy

    konfitura
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Idealnie maślane ciasteczka z marmoladą - najlepsze! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, kilka kropel olejku śmietankowego i ok 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • 2 2. Mąki przesiewamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy maślanej. Ucieramy do momentu połączenia składników.
  • 3 3. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy z niego okrągłe ciacha. Na wierzchu każdego robimy dołek i wkładamy do niego po 1/3 łyżeczki marmolady. Ciastka pieczemy 12 - 15 minut (w zależności od ich wielkości) przy funkcji termoobiegu.

Porady

Maślane ciasteczka z marmoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować