Ciasto z tego przepisu jest delikatne ,nie rwie się , a naleśniki wychodzą bardzo cieniutkie :) Gorąco polecam !
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO :
150 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
200 ml mleka
100 ml wody gazowanej
szczypta soli
TWAROŻEK:
1 kostka sera białego chudego
40 g cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem )
150 ml jogurtu Greckiego
a) Składniki podstawowe: 2 jajka, 150 g mąki pszennej, 250 g twarogu
b) Składniki podstawowe dodatkowe: mleko 200 ml
c) Składniki robocze: 1 łyżka oleju, 100 ml wody gazowanej, szczypta soli, 40 g cukru waniliowego, łyżeczka soku z cytryny, skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ),150 ml jogurtu Greckiego
d) Dekoracja: truskawki, świeża mięta
Idealne naleśniki z cytrynowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę ( konsystencja ma być dość płynna i powinna "spływać z łyżki ") . Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce ( dzięki temu naleśniki lepiej się smażą ) . Rozgrzewamy patelnie , rozprowadzamy odrobinę oleju za pomocą ręcznika papierowego . Wylewamy partię ciasta , smażymy do zarumienienia z obu stron .
Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem twarogowym i składamy w trójkąty . Podajemy ze świeżymi owocami i listkami mięty :)
2.Składniki na nadzienie miksujemy na gładko.
Porady
Naleśniki można oczywiście podawać również z innym nadzieniem :)
Komentarze