Idealne Naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzięki temu przepisowi nawet kulinarny laik stworzy pyszne naleśniki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    2 jajka
    2 niecałe szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    1 szklanka wody (może być gazowana mineralna)
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Idealne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać składniki do miski i wymieszać tak aby nie było grudek.
  • 2. Odstawić na 20 min by mąka napęczniała. Właściwa konsystencja powinna być emulsyjna, trochę jak dość rzadka śmietana.
  • 3. Nagrzać patelnię odrobiną oleju. Smarować olejem co 2 lub 3 naleśniki.
  • 4. Ciasto nabrać chochelką i wylać koleistym ruchem na patelnię, lekko uniesioną do góry, poruszając nią tak aby ciasto pokryło patelnię
  • 5. Jeżeli pierwszy naleśnik nie wyjdzie musimy zastosować drobne zmiany adekwatne do sytuacji:
    -jeżeli naleśnik jest za gruby, ciasto za gęste, należy rozrzedzić wodą lub mlekiem.
    -cienki i pełen dziurek - należy dosypać mąki
    -mało elastyczny, kruchy, rozdziera się przy obracaniu - dodać jajko i ewentualnie trochę mąki.

Porady

Jeżeli przy przekręcaniu naleśnik nie ułoży się na środku - wystarczy delikatnie poruszać patelnią a sam się ładnie ułoży. Jeżeli smażymy cienkie naleśniki nie trzeba ich obracać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować