Idealne mini bezy niezapominajki

4.5 (176 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Idealne na słodką przekąskę i jako ozdoba na muffinki i torty.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na bezy niezapominajkowe:

    2 białka,
    100 g cukru,
    3/4 łyżki octu
    Potrzebujemy także:

    niebieski barwnik w żelu (używam barwników żelowych firmy Wilton),
    rękaw cukierniczy z tyłką numer 2D lub podobne)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Idealne mini bezy niezapominajki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej (zagotowujemy w garnku wodę i zmniejszamy gaz, tak by woda cały czas bulgotała. Nad garnkiem ustawiamy misę z robota kuchennego, tak by dno misy nie dotykało wrzątku) mieszamy łyżką białka z cukrem. Podgrzewamy tak długo, by cukier się całkowicie rozpuścił. Sprawdzimy to biorąc odrobinę płynu między palce, jeśli wyczujemy grudki, to znaczy to, że cukier się nie do końca rozpuścił.
  • 2. isę z białkami wstawiamy do robota kuchennego, dodajemy octu i ubijamy tak długo, aż dno misy nie będzie ciepłe, a masa będzie świecąca i sztywna.
    Jeśli chcemy otrzymać niebieski kolor bez, to teraz dodajemy barwnika i mieszamy masę robotem.
  • 3. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni.
    Do rękawa cukierniczego z tyłką nakładamy masę białkową i na papier do pieczenia wyciskamy kwiatki.
    Bezy pieczemy około 20-25 minut. Ja sprawdzałam bezę, kiedy jej wierzch był chrupki, wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i studziłam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować