Idealne mini bezy niezapominajki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej (zagotowujemy w garnku wodę i zmniejszamy gaz, tak by woda cały czas bulgotała. Nad garnkiem ustawiamy misę z robota kuchennego, tak by dno misy nie dotykało wrzątku) mieszamy łyżką białka z cukrem. Podgrzewamy tak długo, by cukier się całkowicie rozpuścił. Sprawdzimy to biorąc odrobinę płynu między palce, jeśli wyczujemy grudki, to znaczy to, że cukier się nie do końca rozpuścił.
2.isę z białkami wstawiamy do robota kuchennego, dodajemy octu i ubijamy tak długo, aż dno misy nie będzie ciepłe, a masa będzie świecąca i sztywna.
Jeśli chcemy otrzymać niebieski kolor bez, to teraz dodajemy barwnika i mieszamy masę robotem.
3.Piekarnik nastawiamy na 100 stopni.
Do rękawa cukierniczego z tyłką nakładamy masę białkową i na papier do pieczenia wyciskamy kwiatki.
Bezy pieczemy około 20-25 minut. Ja sprawdzałam bezę, kiedy jej wierzch był chrupki, wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i studziłam.
Komentarze