Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne, idealne ciasto drożdżowe. Pyszne z masłem i ciepłym mlekiem!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 15g świeżych drożdży,

    – 2 szklanki mąki,

    – 1/2 szklanki letniego mleka,

    – 10 łyżeczek cukru,

    – opakowanie cukru wanilinowego,

    – 1 jajko,

    – 50g roztopionego masła (1/4 kostki),

    – szczypta soli.

    Kruszonka:

    – 50g miękkiego masła (1/4 kostki),

    – 3/4 szklanki mąki,

    – 10 łyżeczek cukru,

    – 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

    Dodatkowo:

    – 1/2 szklanki rodzynek (wyparzonych!).
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy połowę mleka, łyżkę mąki – mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

    Dodajemy resztę mąki i mleka, cukier, sól, masło, jajko – wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania zbitej masy (niezbyt ciężkiej).

    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

    Jeśli lubimy – do ciasta dodajemy rodzynki i ponownie przez chwilę wyrabiamy.

    Przekładamy je do keksówki posmarowej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na 20 minut.

    Szykujemy kruszonkę – mieszamy ręcznie wszystkie składniki.

    Ciasto posypujemy kruszonką i wkładamy do piekaarnika.

    Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować