Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy połowę mleka, łyżkę mąki – mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Dodajemy resztę mąki i mleka, cukier, sól, masło, jajko – wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania zbitej masy (niezbyt ciężkiej).
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Jeśli lubimy – do ciasta dodajemy rodzynki i ponownie przez chwilę wyrabiamy.
Przekładamy je do keksówki posmarowej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na 20 minut.
Szykujemy kruszonkę – mieszamy ręcznie wszystkie składniki.
Ciasto posypujemy kruszonką i wkładamy do piekaarnika.
Komentarze