Idealna rolada czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Super przepis na roladę. Nie może się nie udać !

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    szklanka mąki
    1/4 szklanki wody
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    Masa:
    1 budyń czekoladowy
    2 szklanki mleka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    100 g margaryny lub masła
    Nasączenie:
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/4 szklanki ciepłej wody
    Polewa:
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru
    2 czubate łyżki kakao
    2 łyżki śmietany 18%

Idealna rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mąkę, wodę, kakao, powoli łączymy. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem formy, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
    Gorącą roladę pozbawiamy papieru do pieczenia, zawijamy w ściereczkę, odstawiamy do wystudzenia. Nasączamy kawą rozpuszczoną w wodzie.
  • 2. Zagotowujemy szklankę mleka wraz z cukrem, w drugiej rozprowadzamy proszek budyniowy, dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy cały czas gotując, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego (to ważne!) wystudzenia. Miksujemy z miękką margaryną, bądź masłem. Na nasączony biszkopt wykładamy masę.
  • 3. Roztapiamy na gazie margarynę, dodajemy cukier, zdejmujemy z gazu, dodajemy kakao, śmietanę, mieszamy. Polewamy roladę.

Komentarze

Podobne przepisy