Idealna rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mąkę, wodę, kakao, powoli łączymy. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem formy, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Gorącą roladę pozbawiamy papieru do pieczenia, zawijamy w ściereczkę, odstawiamy do wystudzenia. Nasączamy kawą rozpuszczoną w wodzie.
2.Zagotowujemy szklankę mleka wraz z cukrem, w drugiej rozprowadzamy proszek budyniowy, dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy cały czas gotując, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego (to ważne!) wystudzenia. Miksujemy z miękką margaryną, bądź masłem. Na nasączony biszkopt wykładamy masę.
3.Roztapiamy na gazie margarynę, dodajemy cukier, zdejmujemy z gazu, dodajemy kakao, śmietanę, mieszamy. Polewamy roladę.
Komentarze