I love Coleslaw

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Przepis na moją ulubioną surówkę obiadową – uwielbianą i popularną, chyba w każdej części naszego globu. Surówka jest soczysta, aromatyczna i prosta w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • - ½ główki białej kapusty
    - 2 marchewki
    - 1 cebula
    SOS:
    - 2/3 szklanki majonezu (u mnie majonez jogurtowy)
    - ½ szklanki mleka
    - 4 łyżeczki cukru pudru (z cukru brązowego)
    - 2 łyżki octu jabłkowego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2/3 łyżeczki soli
    - łyżeczka chrzanu
    - świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

I love coleslaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki ucieramy na tarce o małych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki.
  • 2. Do miseczki dodajemy majonez, mleko, ocet jabłkowy, sok z cytryny, łyżeczkę chrzanu, cukier puder oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej użyć trzepaczki) do momentu uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.
  • 3. Sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw i dokładnie mieszamy.

    Surówkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla odpowiedniego przejścia smaków.

    Coleslaw najlepiej smakuje właśnie po odstaniu i właściwym schłodzeniu.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować