Humus z białą fasolą i burakiem

4.75 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiamy mieć w lodówce humus. Świetnie sprawdza się do kanapek lub do wypieczonych placów pita czy tortilla. Dodałam buraka aby było zdrowo i kolorowo;)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • biała fasola 1 puszka lub słoik
    cecierzyca 1 słoik lub puszka
    czosnek 2 ząbki
    sok z cytryny i troche skórki
    olliwa z oliwek 2 łyżki
    buraki gotowane na parze 2 sztuki
    pasta tahina 2 łyżki
    Dodatki: ogórek, rzodkiewka, prazone pestki nasion
    sól i papryczka chili do smaku
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Hummus

Humus z białą fasolą i burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę i ciecierzycę odcedzam na sicie. Wody nie wylewam - posłuży do regulowania gęstosci humusu. Korzystam z buraków paczkowanych gotowanych na parze. Fasolę wraz z ciecierzycą umieszczam w malakserze, dodaję sok z cytryny, skórkę, buraki pokrojone na mniejsze kawałki, pastę z sezamu, sól i papryczkę chili oraz obrany czosnek. Całość miksuję do konsystencji kremu. Wykładam na talerz polewam oliwą i dekoruję dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Biała fasola Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować