Hummus z czosnkiem

5 (1 ocen)

  • 50 min

Mam wrażenie, że ciecierzyca nadal jest niedoceniana, a szkoda bo to cenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika. Do hummusu polecam pieczywo, ta pasta do bardzo szybki i zdrowy pomysł na śniadanie.

  • 50 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy
    3 łyżki pasty tahini (sezamowej)
    1/2cytryny
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z orzechów włoskich lub zwykłej
    Szczypta kminu rzymskiego
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Hummus z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qdrfpx 1. Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować.
    Ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać obrane ząbki czosnku, pastę tahini, wlać oliwę , sok z cytryny, doprawić do smaku kminem, solą i pieprzem, zmiksować na gładką masę, gdyby pasta była za gęsta dolać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać.
    Pastę przełożyć do miseczki skropić delikatnie oliwą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować