Uwielbiam klasyczny hummus, ale lubię też go od czasu do czasu urozmaicić. Dziś proponuję z dodatkiem zielonego groszku.
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
-150 g ugotowanej ciecierzycy
-150 g mrożonego zielonego groszku
-60 g tahini
-1 ząbek czosnku
-sok z 1 dużej cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 łyżki wody
-1/2 łyżeczki mielonego kuminu
-sól
-słodka papryka i oliwa z oliwek do podania
Hummus z ciecierzycy z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek ugotować na parze i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę wody i zmiksować jeszcze raz do pożądanej konsystencji. Podawać skropiony oliwą z oliwek i oprószony słodką papryką.
Komentarze