Hummus z burakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem gotowanego buraka, pasty tahini, suszonych pomidorów, czosnku i czarnuszki.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    1 gotowany lub pieczony burak
    3 łyżki pasty tahini
    2 ząbki czosnku
    3 suszone pomidory
    Kilka kropli soku z cytryny
    2 łyżki oleju lub oliwy
    Czarnuszka i sól według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta z ciecierzycy Hummus

Hummus z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku.
    2. Ciecierzyce odsączamy i przekładamy do naczynia blendera.
    3. Dodajemy pastę tahini, pokrojonego buraka, sok z cytryny, ząbki czosnku, olej, czarnuszkę, suszone pomidory. Miksujemy wszystkie składniki.
    4. Jeśli podczas miksowania pasta jest zbyt sucha możemy dodać wodę.
    5. Na koniec doprawiamy solą. Dekorujemy według uznania czarnuszką, sezamem, orzechami lub pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować