Hummus z boczniakami

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Niezwykle pyszna i zdrowa przekąska. Idealna na grilla!

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 słoik cieciorki bez zalewy
    2 ząbki czosnku
    1/4 szklanki zimnej wody z kostką lodu
    1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka tahini
    1/2 kg boczniaków
    płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oleju (u mnie z orzechów arachidowych)
    1 łyżka masła
    1 łyżka sosu sojowo - grzybowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Hummus z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hummus z boczniakami 1. Małe kapelusze boczniaków wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy masło, sos sojowo - grzybowy i sól. Smażymy aż będą pięknie złote. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Do malaksera wsypujemy cieciorkę, dodajemy wodę z kostką lodu, tahini, pieprz, sok z cytryny, olej z orzechów, czosnek. Mielimy na najwyższych obrotach na gładką masę. Dodajemy grzyby i ponownie miksujemy.

    Podajemy polane odrobiną oleju i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Jeśli nie masz boczniaków - użyj pieczarek. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować