Hummus do pieczywa

  • wyświetlono: 90 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowej roboty hummus jest nalepszy.

profilowe
  • 10 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Dynia obrana 70 dag
Czosnek 1 ząbek
Pasta sezamowa (tahini)
Sól ½ łyżeczki
Oliwa
Natka pietruszki
Ciecierzyca 1 puszka

Sposób przygotowania przepisu:

Hummus do pieczywa

  • 1. Dynię pokroić w kostkę i włożyć na blachę , przykryć papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni do miękkości i lekkiego przyrumienienia. Następnie dynię ostudzić i zmiksować z odsączoną ciecierzycą, czosnkiem, pastą sezamową, 2 łyżkami oliwy oraz solą na gładką masę. (jeśli jest zbyt gęsta i nie chce się zmiksować dodać 2-3 łyżki wody z ciecierzycy. Gotowy humus przełożyć do salaterki, ozdobić natką pietruszki i podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciecierzycaDyniaPasta sezamowa tahini

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z cukinii do słoików

Dodane przez: anemon

Sałatka z cukinii do słoików

Cukinia do słoików to bardzo smaczna...

Sałatka z cukinii

Dodane przez: Klaudyna213

SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW

Idealna do obiadu na zimę

Jabłka prażone do szarlotki

Dodane przez: ewaeu

Jabłka prażone do szarlotki

Takie jabłuszka możemy wykorzystać...

Mizeria do słoików

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Mizeria do słoików

Zapraszam po przepis na pyszne...

botwina do sloików

Dodane przez: majka190382

BOTWINA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Wszyscy bardzo lubimy botwinę,...

wloszczyzna

Dodane przez: lucyna19

Solona włoszczyzna do słoików

Starte warzywa, ktore swietnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE