Hummus do pieczywa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowej roboty hummus jest nalepszy.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dynia obrana 70 dag
    Czosnek 1 ząbek
    Pasta sezamowa (tahini)
    Sól ½ łyżeczki
    Oliwa
    Natka pietruszki
    Ciecierzyca 1 puszka

Hummus do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę i włożyć na blachę , przykryć papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni do miękkości i lekkiego przyrumienienia. Następnie dynię ostudzić i zmiksować z odsączoną ciecierzycą, czosnkiem, pastą sezamową, 2 łyżkami oliwy oraz solą na gładką masę. (jeśli jest zbyt gęsta i nie chce się zmiksować dodać 2-3 łyżki wody z ciecierzycy. Gotowy humus przełożyć do salaterki, ozdobić natką pietruszki i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy