Hummus

  • wyświetlono: 398 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przygotowując hummus potrzebujemy tahini, czyli pastę sezamową, którą łatwym sposobem zrobimy w domu. Hummus idealnie smakuje na pieczywie, także takim chrupkim.

dusiowa
  • 20min

Składniki

3 łyżki sezamu
łyżka oliwy
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
pół szklanki suchej ciecierzycy
sól
1/3 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Hummus

  • hummus1. Dzień przed przygotowaniem hummusu, należy ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc.
    Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać.
    Wrzucić do garnka, ponownie zalać wodą i zagotować.
    Gotować około godziny, aż ciecierzyce będzie można rozgnieść w palcach, a po przekrojeniu nie będzie widać białego koloru wewnątrz.
    Odcedzić ciecierzycę i zostawić do ostudzenia.
    Na patelni zrumienić ziarna sezamu, które potem wrzucić razem z łyżką oliwy do miski blendera i zmiksować na pastę - tahini (możecie też użyć gotowej, kupnej w sklepie jasnej pasty).
    Do gotowego tahini dodać ciecierzycę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i sól.
    Miksować na gęstą pastę, a następnie dodać część zimnej wody i sprawdzić po ponownym zmiksowaniu konsystencję (moja pasta wymagała około 1/3 szklanki zimnej wody).
    Gotowy hummus przełożyć do miseczki, można go polać oliwą, posypać przyprawami i ozdobić pietruszką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

hummus
 

Komentarze

Podobne przepisy

Idealnie pasuje do grzanek

Dodane przez: justynkag

Hummus

Pastą z ciecierzycy smaruję grzanki...

hummus

Dodane przez: KatarzynaSoczyńska

Hummus wiosenny

Wiosenna wersja popularnego hummusu...

hummus

Dodane przez: AgaTrzaska

Hummus

Genialna alternatywa dla mięsa!

Hummus

Dodane przez: Mienta

Hummus ekspresowy

Śmiało mogę przyznać, że jestem...

Hummus

Dodane przez: tonajezyku

Hummus

Ciecierzyca obfituje w żelazo,...

Hummus z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Futka

Hummus z suszonymi pomidorami

Propozycja na zdrowy, pożywny i...