Hummus

5 (172 ocen)

  • Dla 10 osób

Hummus jest przepyszny i latem, i zimą. Idealny jako przekąska podczas letniego grillowania.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy (uprzednio namoczonej przez 12 godzin i gotowanej do miękkości),
    około 100 m wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy,
    5 łyżek sezamu,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    1 łyżka oleju sezamowego,
    2-3 ząbki czosnku,
    sól i sok z cytryny do smaku
    Można użyć ciecierzycy z puszki. Skraca to czas przygotowania potrawy do około 20 minut, ale także odbiera część frajdy:)
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tahini:

    Sezam uprażyć do złotego koloru na patelni. Wystudzić.
    Zblendować, dodając oliwy z oliwek.
  • 2. Przygotowanie hummus:

    Do powstałej pasty tahini dodawać stopniowo resztę składników. Zblendować.
    Idealny do chlebków pita. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Czosnek Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować