Gulasz wieprzowy z ziemniakami i ogórkiem

3 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wieprzowy gulasz z szynki podany z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,5 kg
    ziemniaki 1 kg
    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
    marynowane ogórki
    suszona włoszczyzna 3 łyżki
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    cebula 1 szt.
    lubczyk mrożony
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    czosnek 3 ząbki
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    zioła prowansalskie 2 szczypty
    majeranek 1 łyżeczka
    ziele angielskie 6 ziaren
    liść laurowy 5 szt.
    woda 1,5 litra
    ciemny sos sojowy 3 łyżki
    śmietana 30% 2 łyżki
    tłuszcz do smażenia
    bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z ziemniakami i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy gulasz podajemy z gulaszem i marynowanym ogórkiem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować