Houskove knedliky - czeskie knedle

4.48 (182 ocen)

Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione.

Składniki:

  • Składniki:
    20 dag mąki krupczatki
    3 czerstwe bułeczki
    1 jajko
    łyżeczka soli
    pół szklanki wody (może być gazowana)
    1 łyżka masła
    pół szklanki mleka
    10-15g drożdży
    pół łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Houskove knedliky - czeskie knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz pół łyżeczki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak.
  • 2. Bułeczki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta. Odstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz.) pod ściereczką. Z gotowego ciasta formujemy 2 - 3 wałki.W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
  • knedliczki 3. Knedle wrzucamy do wrzątku gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej.
  • knedliczki 4. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem.
    Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować