Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione.
Składniki:
Składniki:
20 dag mąki krupczatki
3 czerstwe bułeczki
1 jajko
łyżeczka soli
pół szklanki wody (może być gazowana)
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
10-15g drożdży
pół łyżeczki cukru
Houskove knedliky - czeskie knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz pół łyżeczki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak.
2.Bułeczki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta. Odstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz.) pod ściereczką. Z gotowego ciasta formujemy 2 - 3 wałki.W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
3.Knedle wrzucamy do wrzątku gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej.
4. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem.
Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.
Komentarze