Hot dog z sosem bolońskim i parmezanem

5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Dobrej jakości składniki to podstawa tego dania. W piekarni kupiłam kilka podłużnych bułek z ziarnami : czarnym sezamem, złotym siemieniem lnianym, makiem . Kiełbaski wieprzowe z maleńkiej masarni, domowy sos boloński, trochę parmezanu,kilka domowych pikli i zielenina - brzmi pracochłonnie, ale warto. To pyszna i bardzo mięsna wariacja hot doga.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 bułek do hot dogów
    6 kiełbasek wieprzowych
    1 opakowanie tartego parmezanu D.O.P -40g
    kilkanaście plasterków marynowanych ogórków

    do posypania ; kiełki rzodkiewki, listki bazylii

    na sos boloński
    500g mięsa (użyłam mięsa z dzika i jelenia)
    500g obranej i pokrojonej włoszczyzny
    1 lampka czerwonego wytrawnego wina
    100g masła
    2 ząbki czosnku
    1 passata pomidorowa 750g
    liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka, papryka ostra\
    szczypta cynamonu, łyżeczka miodu

    maszynka do podgrzewania bułek i parówek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Hot dog Sos boloński Przekąski

Hot dog z sosem bolońskim i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hot dog z sosem bolońskim i parmezanem 1. Na rozpuszczonym maśle przesmażam mięso razem z posiekanym czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i papryką
  • Hot dog z sosem bolońskim i parmezanem 2. Gdy mięso zmieni kolor - dodaję włoszczyznę i duszę dalej do miękkości warzyw
  • 3. Gdy warzywa są miękkie, dodaję passatę, szczyptę cynamonu i miód, wino - duszę na małym ogniu przez około 2 godziny
  • 4. Sos na samym końcu gdy odparował z nadmiaru płynu, warzywa częściowo rozpadły się -doprawiam pozostałymi przyprawami i pozostawiam na delikatnym ogniu, tak by cały czas powoli trzymał temperaturę
  • 5. Gdy sos jest gotowy, do czystej maszynki wkładam kiełbaski i nabijam bulki - ustawiam program podgrzewania
  • hot dog 6. Gdy bułki i kiełbaski są gorące układam na bułce kiełbaskę - kilka plasterków pikli z ogórka, 2 łyżki sosu bolońskiego, 1/2 łyżeczki parmezanu, kilka listków bazylii i kiełków rzodkiewki. Czynność powtarzam do wykorzystania składników, podaję gorące zaraz po złożeniu

Porady

Pierwszy raz korzystałam z maszynki do podgrzewania parówek i bułek, ale do tej pory swietnie sprawdzała się patelnia do podgrzania bułek i garnek z wodą do kiełbasek. Sos boloński wymaga czasu i warto przygotować go wcześniej, odgrzany następnego dnia podobnie jak bigos jest jeszcze smaczniejszy. Ja kupiłam bułki i kiełbaski, ale jeżeli macie możliwość wykorzystania domowego wyrobu, to taki hot dog będzie czymś wspaniałym z pysznej domowej, mięsnej kiełbaski i dobrej drożdżowej bułki. Niestety sama nie mam takiej możliwości, dlatego posiłkowałam się dobrej jakości półproduktami. Obsypałam kiełkami rzodkiewki, które mają lekko pikantny smak, jeżeli nie macie lub nie lubicie tych kiełków warto dodać coś co zaostrzy smak np. kiełki pora Taki hot dog jest bardzo pożywny ( ja zjadłam 1/2, panowie po 1 )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować