REKLAMA

Hot dog z sosem bolońskim i parmezanem

wyświetlono: 64 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Dobrej jakości składniki to podstawa tego dania. W piekarni kupiłam kilka podłużnych bułek z ziarnami : czarnym sezamem, złotym siemieniem lnianym, makiem . Kiełbaski wieprzowe z maleńkiej masarni, domowy sos boloński, trochę parmezanu,kilka domowych pikli i zielenina - brzmi pracochłonnie, ale warto. To pyszna i bardzo mięsna wariacja hot doga.

opublikowany: 16.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 bułek do hot dogów
    6 kiełbasek wieprzowych
    1 opakowanie tartego parmezanu D.O.P -40g
    kilkanaście plasterków marynowanych ogórków

    do posypania ; kiełki rzodkiewki, listki bazylii

    na sos boloński
    500g mięsa (użyłam mięsa z dzika i jelenia)
    500g obranej i pokrojonej włoszczyzny
    1 lampka czerwonego wytrawnego wina
    100g masła
    2 ząbki czosnku
    1 passata pomidorowa 750g
    liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka, papryka ostra\
    szczypta cynamonu, łyżeczka miodu

    maszynka do podgrzewania bułek i parówek
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Hot dog z sosem bolońskim i parmezanem 1. Na rozpuszczonym maśle przesmażam mięso razem z posiekanym czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i papryką
  • Hot dog z sosem bolońskim i parmezanem 2. Gdy mięso zmieni kolor - dodaję włoszczyznę i duszę dalej do miękkości warzyw
  • 3. Gdy warzywa są miękkie, dodaję passatę, szczyptę cynamonu i miód, wino - duszę na małym ogniu przez około 2 godziny
  • 4. Sos na samym końcu gdy odparował z nadmiaru płynu, warzywa częściowo rozpadły się -doprawiam pozostałymi przyprawami i pozostawiam na delikatnym ogniu, tak by cały czas powoli trzymał temperaturę
  • 5. Gdy sos jest gotowy, do czystej maszynki wkładam kiełbaski i nabijam bulki - ustawiam program podgrzewania
  • hot dog 6. Gdy bułki i kiełbaski są gorące układam na bułce kiełbaskę - kilka plasterków pikli z ogórka, 2 łyżki sosu bolońskiego, 1/2 łyżeczki parmezanu, kilka listków bazylii i kiełków rzodkiewki. Czynność powtarzam do wykorzystania składników, podaję gorące zaraz po złożeniu

Porady

Pierwszy raz korzystałam z maszynki do podgrzewania parówek i bułek, ale do tej pory swietnie sprawdzała się patelnia do podgrzania bułek i garnek z wodą do kiełbasek. Sos boloński wymaga czasu i warto przygotować go wcześniej, odgrzany następnego dnia podobnie jak bigos jest jeszcze smaczniejszy. Ja kupiłam bułki i kiełbaski, ale jeżeli macie możliwość wykorzystania domowego wyrobu, to taki hot dog będzie czymś wspaniałym z pysznej domowej, mięsnej kiełbaski i dobrej drożdżowej bułki. Niestety sama nie mam takiej możliwości, dlatego posiłkowałam się dobrej jakości półproduktami. Obsypałam kiełkami rzodkiewki, które mają lekko pikantny smak, jeżeli nie macie lub nie lubicie tych kiełków warto dodać coś co zaostrzy smak np. kiełki pora Taki hot dog jest bardzo pożywny ( ja zjadłam 1/2, panowie po 1 )

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Sałatka HOT - DOG

Z kilku prostych składników powstała przepyszna sałatka o nazwie popularnej przekąski.

kategoria: Sałatki opublikowany: 05.01.2021 | wyświetlono: 5990 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: monikaT83 IMG20210816181401

Sałatka hot-dog

Mam dla Was pyszną,trochę " inną" sałatkę. Mój mąż był zachwycony taką kolacją. A może Wy się skusicie?

kategoria: Sałatki Przystawki opublikowany: 03.08.2018 | wyświetlono: 2069 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: EwaW2910 IMG_6363

Tost hot dog

Wariacja w temacie popularnego street food

kategoria: korniszony hot dog kanapki tosty Przekąski opublikowany: 09.02.2021 | wyświetlono: 173 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE