Hochop - kurczak z granatem duszony w białym winie

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chcę podzielić się z Wami przepisem na potrawę kuchni ormiańskiej o śmiesznej nazwie hochop :) Łączyliście kiedyś kurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania. Przepis jest banalnie prosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie :)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1kg kurczaka (u mnie udka, pałki i filety z piersi)
    – 6 dużych cebul
    – 1 duży granat
    – sól i pieprz, ziarenka kolendry wg smaku
    – 100ml białego wina wytrawnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hochop - kurczak z granatem duszony w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w cienkie pióra. Granat obrać. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Dużą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać. Mięso wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie, skórką do dołu. Obsmażyć kurczaka na mocnym ogniu, z każdej strony do chrupiącej skórki. Obsmażone mięso wyłożyć na talerz. Po wyjęciu całego kurczaka, na patelnie wyłożyć cebule i smażyć do momentu, aż cebula uzyska ładny karmelowy/złoty kolor. Następnie dodać sól, pieprz i ziarenka kolendry, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać kurczaka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 25 minut. Następnie dodać ziarenka granatu, część ziarenek rozgnieść łyżka, dodać wino, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 7-10 minut. Hochop podawać z gotowanymi ziemniakami i pieczywem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ormiańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować