Hmorapatik- szparagi w cieście po ormiańsku

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Hmorapatik- to szparagi lub grzyby smażone w cieście. Hmor- to po ormiańsku ciasto, stąd się wzięła ta nazwa. Uwielbiam szparagi i bardzo często jadam je przyrządzone w ten właśnie sposób. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo często smażę hmorapatik wieczorem, aby rano zjeść na śniadanie pyszne szparagi w cieście. W Armenii w ten sam sposób przyrządza się również pieczarki, które podaję się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach. Spróbujcie :)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1 pęczek szparagów (500g)
    – 2 jajka
    – 150g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 200ml wody
    – 1/2 łyżeczki soli
    – 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
    Od siebie dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy, aby ciasto miało ładny, żółtawy kolor
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Hmorapatik- szparagi w cieście po ormiańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, w razie potrzeby odciąć zdrętwiałą końcówkę i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowane szparagi wystudzić i osuszyć.
    Wodę, wymieszać z jajkami i przyprawami, dodać mąkę i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, aby powstało jednolite ciasto. Szparagi podzielić na porcję, po 4-5 sztuk na jedną porcję. Na patelni rozgrzać olej, wlać 2-3 łyżki ciasta, porcję szparagów zanurzyć w cieście, wyłożyć na patelnię, na podsmażany placek. Smażyć przez około 2 minuty, następnie delikatnie nałożyć brzegi placka na szparagi i odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty, aż się ciasto zarumieni. W ten sam sposób usmażyć resztę szparagów. Podawać jako przekąskę z ulubionymi sosami, lub jako dodatek do dań rybnych i mięsnych.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować