Hiszpańskie grzanki-torrijas wg Esmeraldy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla was hiszpańskie grzanki na słodko-torrijas con leche. Jest to tradycyjny deser Wielkiego Tygodnia. Mogą być z mlekiem lub z winem, usmażone polewane są słodkim syropem, miodem lub posypywane cukrem.

  • 60 min

Składniki:

  • Hiszpańskie grzanki-torrijas wg Esmeraldy



    SKŁADNIKI: 12-14 porcji; czas przygotowania ok. 60 minut

    duża bułka wrocławska z dnia poprzedniego (400 g)
    1 l mleka
    4 łyżki cukru
    skórka z jednej pomarańczy lub cytryny
    1/3 lasa wanilii
    1-2 laski cynamonu
    4 łyżki cukru
    3 jajka

    Dodatkowo

    1 szklanka wody
    125 g cukru
    1 łyżka miodu
    cynamon
    1 szklanka oleju słonecznikowego do smażenia



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Jajko Grzanki

Hiszpańskie grzanki-torrijas wg esmeraldy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko zagotować z cukrem, skórką pomarańczową, laską cynamonową i wanilią. Przestudzić do ok. 40'C.
    Ugotować syrop (woda, cukier, miód gotujemy ok.15 minut).
    Do ciepłego mleka dodać dobrze roztrzepane jaja, dokładnie wymieszać. Czerstwą bułkę pokroić w grube kromki (o grubości ok. 2 cm). Ułożyć dość luźno w płaskim, szerokim naczyniu, zalać letnim mlekiem z jajkiem i odstawić na 10 minut, żeby dobrze nasiąkły. Najlepiej ostrożnie, po kilku minutach przekręcić je na drugą stronę.
  • 2. Na teflonowej patelni rozgrzać olej. Na gorącym układamy 3-4 grzanki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby wsiąk nadmiar tłuszczu.
    Grzanki ułożyć na półmisku i polać letnim syropem. Przed podaniem posypać cynamonem.
    Smacznego :)

Porady

Dziś mam dla was hiszpańskie grzanki na słodko-torrijas con leche. Jest to tradycyjny deser Wielkiego Tygodnia. Mogą być z mlekiem lub z winem, usmażone polewane są słodkim syropem, miodem lub posypywane cukrem. Ja zrobiłam z mlekiem i zmodyfikowałam oryginalny przepis. Dzięki czemu uzyskałam rumiane, delikatne, puszyste i wilgotne grzanki, bez przypalonego jajka. (chłoną także mniej tłuszczu). Według mnie zdecydowanie smaczniejsze niż tradycyjne torrijas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jajka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować