Hiszpański jabłecznik z kruszonką.

4.5 (184 ocen)

Doskonały wypiek na każdą okazję!

Składniki:

  • -1paczka proszku do pieczenia
    -550g mąki
    -2 łyżki kakao
    -320g cukru
    -1 paczka cukru waniliowego
    -1kg kwaskowatych jabłek
    -3łyżki soku z cytryny
    -4jajka
    -440g masła lub margaryny
    -2łyżki cynamonu
    -1łyżka cukru pudru
    -tłuszcz i mąka do blachy

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Hiszpański jabłecznik z kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 240g tłuszczu stopić i lekko schłodzić. 350g mąki, 1 łyżkę kakao i 120g cukru wyieszać w naczyniu. Dodać płynny tłuszcz i wszystko zagnieść na kruszonkę. Ciasto wstawić do lodowki.
    Obrać jabłka, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Pokropić je sokiem z cytryny i na chwilę odstawić.
    200g tłuszczu, 200g cukru i cukier waniliowy utrzeć mikseremna gładkki krem. Dodawać pojedyńczo jaja. W misce wymieszać 200g maki, proszek do pieczenia, jedną łyżke cynamonui jedną łyżkę kakao i stopniowo połączyć z masą.
    Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26cmposmarowanej tluszczem i posypanej mąką. Wierzch wygładzić starannie łyżką. Osuszyć jabłka na sicie i rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie owoce na cieście posypać czekoladową kruszonką. Piec w temp. 200st. przez godzinę. Ostudzić ciasto i posypać łyżką cynamonu wymieszaną z cukem pudrem.

Porady

Do pieczenia najlepiej nadaja sie jabłka z twardym miąższem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować