Hiszpańska zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka, smaczna i syta.

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki duże 2
    cebula duża 2
    czosnek 3 ząbki
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
    tymianku 1/2 łyżeczki
    bulion drobiowy 750 ml
    koncentrat pomidorowego 125 ml
    pomidory krojone bez skórki 15 dag lub 1/2 puszki
    sól

Hiszpańska zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie ziemniaków z cebulą, czosnkiem i przyprawami. 1. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek. Doprawić do smaku tymiankiem i papryką. Smażyć 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.
  • Dodawanie koncentratu pomidorowego do zupy. 2. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać przecier i posiekane pomidory. Gotować do miękkości ziemniaków. Dosolić do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy