HICIOR LATA POMIDOROWA W TRZECH WERSJACH

0 (0 ocen)

  • 30 min

NIEROZŁĄCZNIE ZWIĄZANA Z LATEM I PACHNĄCYMI POMIDORAMI

  • 30 min

Składniki:

  • WERSJA PODSTAWOWA DLA LENIWYCH. Sześć dużych dojrzałych pomidorów, sześć ząbków czosnku, ser żółty smak ostrystarty 100gr.1 litr bulionu warzywnego, trzy łyżki oliwy z oliwek, pieczywo tostowe.
    WERSJA Z MAKARONEM; makaron ryżowy lub sojowy
    WERSJA NA CHŁODNIEJSZE DNI 500GR Mięsa mielonego,jajko cebula sół, pieprz.
    DO WSZYSTKICH WERSJI natka pietruszki kilka listków bazylii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Hicior lata pomidorowa w trzech wersjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wersja z klopsem 1. Pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne /ja nie wydrążam/ kroimy na drobne części. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, wrzucamy rodrobniony czosnek przesmażamy /nie dopuścić do przysmażenia lub przypalenia/ wrzucamy rozdrobnione pomidory, garnek przykrywamy i dusimy aby pomidory się rozpadły. W tym czsie podsmażamy pieczywo /po 2 kromki na osobę/. Do podduszonych pomidorów wlewamy bulion, podgotowujemy 10-15 min, na około 3 minuty przed końcem wsypujemy tarty ser, w przepisie jest 100gr ja dodaję około 200/uwielbiam ser/ AROMATYCZNA ZUPA GOTOWA. Na talerz kładziemy zrumienione pieczywo, posypujemy drobno pokrojoną pietruszką i bazylią, zalewamy zupą i gotowe.
    WERSJA Z MAKARONEM: zamiast pieczywa tostowego, zalać makaron sojowy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzić nakładać na talerze zalewać zupą, nie zapomieć o natce pietruszki z bazylią.
    WERSJA NA CHŁODNE DNI; mięso mielone wyrobić jak na kotlety mielone, formować malutkie kulki /klopsik średnica orzecha włoskiegoi/, wrzucać na gotującą się zupę i gotować 20 min na 3 minuty przed końcem dodać starty ser. podawać z makaronem sojowym ŻYCZĘ SMACZNEGO.

Porady

Bulion można zrobić z kostek bulionu warzywnego wg. przepisu ale zdecydowanie jest smaczniejszy bulion wegetariański, sprzedawany w paczkach 500 gr w sklepach ze zdrową żywnością. Zimą świeże pomidory zastępuję tymi z puszki ale to już nie to samo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (198 ocen)

Śledzie w trzech smakach

To może cię zainteresować