Herbatnikowy warstwowiec

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki:

  • 960 g herbatników
    3 budynie czekoladowe
    2 i ½ szklanki mleka
    7 łyżek cukru
    4 łyżki cukru pudru
    250 g masła
    polewa czekoladowa
    migdały
    szklanka mleka do moczenia

Herbatnikowy warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proszek budyniowy mieszamy z cukrem w ½ szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego wymieszany budyń i gotujemy jeszcze przez minutę aż masa zgęstnieje. Studzimy.
  • 2. Masło przekładamy do miski i powoli dodajemy do niego budyń ciągle mieszając, na koniec dosypujemy cukier puder/
  • 3. Herbatniki moczymy w mleku (na ok.5 sek.) i układamy pierwszą warstwę w foremce 40 x 20 cm .Na wierzchu wykładamy warstwę kremu budyniowego, nast. warstwę herbatników itd.
  • 4. Polewę podgrzewamy i polewamy nią ciasto. Dekorujemy migdałami i chłodzimy całą noc.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy