Dla nie blok-to smak z dzieciństwa. Niczym w bajce, powstawało coś, co smakowało obłędnie. Dziś smakołyk ten, ma nadal swoich zwolenników.Mój wykonany jest z herbatnikami i orzechami, szybko znika z talerza.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag. masła
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
50 dag. mleka w proszku
5 łyżek kakao
20 sztuk herbatników
2 szklanki posiekanych orzechów
Dodatkowo:
długa wąska blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Herbatnikowy blok z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko w proszku mieszam z kakao. Herbatniki dzielę na mniejsze części i dodaję do orzechów. Wodę z masłem i cukrem mieszając, doprowadzam do zagotowania, ale nie gotuję, zestawiam, dodaję mleko z kakao, miksuję mikserem na jednolitą masę. Do masy dodaję herbatniki z orzechami, mieszam.
2.Powstałą masę nakładam do formy, wyrównuję, wystawiam do spiżarki , pozostawiam na noc. Na drugi dzień kroję, podaję.
Komentarze