Herbatnikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną

4.5 (144 ocen)

  • 3 godz.

pychotka

  • 3 godz.

Składniki:

  • 350 g herbatników petit-beurre
    1 puszka masy kajmakowej
    300 ml śmietanki 30 %
    3 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    3 łyżki cukru pudru
    1 kostka masła 250 g
    0,5 szklanki wrzącej wody
    6 łyżeczek żelatyny
    starta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana Karmel

Herbatnikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i tak jak budyń ostudzić. Na blaszce 25 cm / 30 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Zimny budyń utrzeć z połową kostki miękkiego masła. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki. Równomiernie rozsmarować. Na masie budyniowej rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową wyjąć z puszki do miseczki. Dodać połowę miękkiego masła i dokładnie razem wyrobić. Następnie dodać połowę rozpuszczonej żelatyny. Wymieszać. Wyłożyć na herbatnikach. Masę równo rozsmarować i przykryć kolejną warstwą herbatników. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i resztę żelatyny. Wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch posypać startą czekoladą. Najlepiej gorzką. Odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować