Herbatnikowiec z brzoskiwiniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest doskonałe w smaku i fantastycznie się prezentuje na talerzu. Łatwe w przygotowaniu. Bez pieczenia. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 180g mąki
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    5 szklanek mleka
    250g herbatników
    1 kostka masła
    3 żółtka
    szklanka cukru
    1 puszka brzoskwiń
    wiórki kokosowe do posypania

Herbatnikowiec z brzoskiwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie osączyć i pokroić w drobną kostkę. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka dodać budyń w proszku, mąkę i żółtka, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gorący budyń połączyć z ciepłym masłem.
  • 2. Herbatniki ułożyć na dnie blachy (26x36). Na nie wyłożyć część gorącego budyniu, pokrojone brzoskwinie, a następnie resztę kremu.
  • 3. Na wierzch wyłożyć resztę herbatników, lekko dociskając. Całość wstawić na noc do lodówki. Deser serwować posypany wiórkami kokosowymi.

Porady

Deser można również posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy