Herbatnikowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smakowite połączenie biszkoptu z kakaowymi herbatnikami oraz serka pomarańczowego.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    herbatniki kakaowe 250 g
    masa:
    600 g serka pomarańczowego
    1 czubata łyżeczka żelatyny

Herbatnikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Herbatnikowiec. 1. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, pod koniec dodajemy połamane na mniejsze cząstki herbatniki ale tylko połowę opakowania. Wlewamy ciasto na blaszkę 25 na 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
    Gdy biszkopt stygnie rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach wrzątku. Do serka dajemy lekko wystudzoną żelatynę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe pokruszone herbatniki, delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Możemy zetrzeć na wierzch czekoladę lub dwa pokruszone herbatniki. Chłodzimy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy