herbatniki przełosone kremem budyniowo kokosowym i bydyniem o smaku krówki, wierzch oprószony pokruszonymi herbarnikami - bardzo smaczne:)polecam
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa budyniowa z wiórkami :
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1\2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
3 łyzki likieru lub spitytusu
1 szklanka wiórek kokosowych
oraz 125 g masła
Budyn o smaku krówkowym
oraz składniki do ugotowania budyniu wg instrukcji( mleko, cukier)
około 500 g herbatników
opakowanie pokruszonych herbatników w na wierzch
Herbatnikowe przełożone budyniem waniliowym z wiórkami i budyniem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlać 3\4 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierem.
Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszac zeby budyn sie nie przypalił . Zagotować
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelac do innego garnuszka i odstawic do wystudzenia
Następnie masło chwile ubijać na puch , następnie stopniowo dodawać budyń ciągle ubijając.Na koniec dodac szklanke wiórek kokosowych , wymieszac.
W osobnym garnku ugotowac budyn krówkowy, wystudzic.
W foremce warstwami układac na przemian herbatniki i krem budyniowo kokosowy , otrzymując 4 takie warstwy, na wierzch wyłozyc budyn krówkowy i posypac bardzo drobno pokruszonymi herbatnikami . Schłodzic az herbatniki zmiękna. Smacznego.
Komentarze