Pyszny deser z herbatników przekładanych lekkim kremem z serka mascarpone, zwieńczony świeżymi, soczystymi malinami. Efektowny, choć bardzo prosty w wykonaniu
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu b:
1 jajko
250 g sera mascarpone
200 g malin
Herbatniki z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ubijamy z cukrem do białości w metalowej misce, następnie kontynuujemy ubijanie ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą. Ubijamy, aż masa znacznie powiększy swoją objętość, zdejmujemy naczynie z pary i lekko schładzamy nadal ubijając. Studzimy.
2.Zimną masę jajeczną mieszamy z serem mascarpone, ubijamy na gładki krem. Ostawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
3.Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy krem na 8 herbatników, przykrywamy pozostałymi herbatnikami i na nie również wyciskamy krem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
4.Maliny płuczemy i osuszamy. Przed podaniem układamy maliny na wierzchniej warstwie kremu i dekorujemy listkami mięty.
Komentarze