Herbata po indyjsku

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Herbata po indyjsku czyli Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Polecam do jej przygotowania wykorzystać odmianę herbaty indyjskiej – Assam. Herbaty Assam są bardzo wyraźne w smaku, mocne, nawet gorzkie. Dzięki gęstej konsystencji i intensywnemu korzennemu smakowi herbata po indyjsku działa rozgrzewająco. Zawartość przypraw oraz mocnej herbaty dodaje także energii i poprawia nastrój. Warto rozpocząć dzień od kubka takiej herbaty.

AnetaJ
  • 2 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

2 łyżeczki mocnej herbaty
250ml wody
250ml mleka
4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
Szczypta imbiru
Szczypta kardamonu
3 goździki

Sposób przygotowania przepisu:

Herbata po indyjsku

  • 1. Do garnka wlać mleko i wodę. Dodać herbatę, przyprawy oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Następnie przecedzić i rozlać do szklanek lub filiżanek i podać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przyprawysamo zdrowieprosty przepisherbata z mlekiemHerbata po indyjsku

Komentarze

Podobne przepisy

herbata

Dodane przez: oluś

Herbata z whisky

Herbata nie musi być nudna i monotonna;)

image-07qiobe

Dodane przez: paolineczka

Jesienno-zimowa herbata rozgrzewająca

Pyszna i rozgrzewająca herbata...

image-0omiij4

Dodane przez: paolineczka

Owocowa herbata

Nie ma nic lepszego niż przygotowanie...

Zimowa herbata

Dodane przez: Bogusias

Zimowa herbata

Pyszna, rozgrzewająca zimowa herbata.

zielona herbata

Dodane przez: Jolanta KG

Koktajl z zieloną herbatą

Tym sposobem w zdrowy sposób urozmaicam...

Syrop pomarańczowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Syrop pomarańczowy do herbaty

Wspaniały pomarańczowy smak syropu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE