Herbata kaszubska "Karnawałowa"

5 (184 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Herbata kaszubska to połączenie doskonale wyselekcjonowanych owoców i kwiatów pochodzących z polskich sadów i łąk.Maliny,winogrona, aronie wzbogacone aromatem poziomki i kwiatów hibiskusa,chabrów.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka malin,hibiskusa,liści winogron,aronii,poziomek: 1 łyżeczka
    - woda - wrzątek: 180 mililitrów
    - miód wielokwiatowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Herbata kaszubska "karnawałowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • herbata 1. Suszoną mieszankę nazbiranych kwiatów i owoców przygotować do zaparzenia.Dawniej na Kaszubach w czasie karnawału pito specjalny napój, który można było spożywać jedynie w ostatki. Przyrządzany był z owoców, kwiatów starannie zbieranych, suszonych i przechowywanych przez cały rok specjalnie na ten dzień.
  • zaparzaqnie herbaty 2. Łyżeczkę mieszanki wsypać do kubeczka,zalać wrzątkiem,przykryć.Herbaty owocowe parzymy od 8 do 10 minut.
  • herbata zapusty kaszuby 3. Po 8-10 minutach wyjąć z zaparzacza mieszankę kwiatów i owoców,herbatę podawać gorącą.Można dodać do niej miód, uwielbiany przez Kaszubów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować