Herbata kaszubska to połączenie doskonale wyselekcjonowanych owoców i kwiatów pochodzących z polskich sadów i łąk.Maliny,winogrona, aronie wzbogacone aromatem poziomki i kwiatów hibiskusa,chabrów.
Herbata kaszubska "karnawałowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszoną mieszankę nazbiranych kwiatów i owoców przygotować do zaparzenia.Dawniej na Kaszubach w czasie karnawału pito specjalny napój, który można było spożywać jedynie w ostatki. Przyrządzany był z owoców, kwiatów starannie zbieranych, suszonych i przechowywanych przez cały rok specjalnie na ten dzień.
2.Łyżeczkę mieszanki wsypać do kubeczka,zalać wrzątkiem,przykryć.Herbaty owocowe parzymy od 8 do 10 minut.
3.Po 8-10 minutach wyjąć z zaparzacza mieszankę kwiatów i owoców,herbatę podawać gorącą.Można dodać do niej miód, uwielbiany przez Kaszubów.
Komentarze