REKLAMA

Herbata - fermentowane liście lipy

wyświetlono: 172 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Jeśli myślimy o herbacie z lipy, przychodzą nam do głowy jej kwiaty. Niesłusznie zapominamy o liściach, które również są bardzo zdrowe. Poprawiają trawienie, działają wykrztuśnie, przeciwzapalnie i uspokajająco.

opublikowany: 12.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 10 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Liście lipy - dowolna ilość
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Herbata - fermentowane liście lipy 1. Liście lipy można zbierać od maja do przełomy sierpnia i września. Oczywiście, najlepsze są młode. Liście zbieramy rano (najlepiej, aby nie było bardzo gorąco, bo nie będą soczyste). Wybieramy liście ładne, nieuszkodzone. Nie myjemy ich, a jedynie przecieramy np. suchym ręcznikiem papierowym, aby je oczyścić.

    Więdnięcie:
    Liście układamy (jak na zdjęciu) na ściereczce lub ręczniku papierowym i umieszczamy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas mieszając, aby więdły równomiernie. Liście zwiędnięte to takie, w których nerw główny jest miękki, i po zgięciu go na pół gnie łamie się. Przy okazji w tym czasie liście opuszczą też niechciani lokatorzy, których przepatrzyliśmy.

    Skręcane:
    Teraz wszystkie liście skręcamy lub gnieciemy w dłoniach. Powinny puścić soki.

    Fermentacja:
    Skręcone liście wkładamy do czystego, wyparzonego słoika i szczelnie zakręcamy. Umieszczamy w ciepłym zacienionym miejscu (można nawet przykryć ściereczką). Najbardziej optymalna temperatura to 22-30 stopnie. Fermentacja powinna trwać 6-8 godzin. W tym czasie liście zmienią kolor i zapach. Po otwarciu słoika poznacie, że fermentacja zachodzi, po bardzo intensywnym słodkim zapachu.
  • Herbata - fermentowane liście lipy 2. Suszenie:
    Liście tniemy drobniej i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, przy uchylonych drzwiach przez 1 godzinę, potem dosuszamy jeszcze w temperaturze pokojowej. Susz stanie się ciemniejszy i straci zapach - nie martwcie się, po zaparzeniu znów go odzyska.

    Sucha fermentacja:
    Herbatę przekładamy do suchego słoika lub pojemnika i tu zachodzi ostatni proces. Przed 1-3 miesięcy herbata nadal nabiera aromatu.
  • Herbata - fermentowane liście lipy 3. Gotową herbatę z liści zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Można spożywać ją na ciepło lub na zimno.

    Pomysł zaczerpnęłam z książki, którą bardzo polecam: Katarzyna Mikulska i Artur Bokła "Kawy i herbaty z łąk i lasów"

Porady

Taką samą fermentację można przeprowadzić na innych liściach, np. na liściach malin czy jeżyn - warto spróbować i zaopatrzyć się na zimę w domowe, zdrowotne herbatki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Syrop z kwiatów lipy

najlepszy syrop na zimę, idealny na przeziębienia do herbaty, słodki dodatek do deserów

kategoria: Przetwory sok opublikowany: 08.07.2013 | wyświetlono: 34707 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Mniam1 Mniam1

Syrop z lipy

Syrop idealnie sprawdza się w okresie przeziębień i grypy. Dobry dodatek do herbaty.

kategoria: Przetwory opublikowany: 20.05.2015 | wyświetlono: 2953 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: nataliakielek nataliakielek

Ciasteczka ”Liście Dębu”

Idealne ciasteczka na powitanie jesieni.

kategoria: Ciasta do kawy Desery ciastka opublikowany: 07.09.2017 | wyświetlono: 5063 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewela354087 ewela354087

Mrożone liście selera

Aby zachować kolor i aromat liści selera na zimę wystarczy je zamrozić. Doskonałe do zup, sosów i sałatek.

kategoria: Przetwory opublikowany: 23.07.2012 | wyświetlono: 10484 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE