HERBACIANY PLACEK Z MANGO

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wilgotne, aromatyczne ciasto do popołudniowej kawki

  • 30 min

Składniki:

  • 125 g miękkiej margaryny Kasia
    1 duże mango
    1 piramidka herbaty Lipton
    2 jajka
    2 i 1/2 szklanki mąki (420 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka cukru
    sok z 1-2 cytryn
    1/2 szklanki złotych rodzynek

Herbaciany placek z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mango przekrój na pół, wyjmij pestkę, usuń skórę i zmiksuj.
  • 2. Herbatę zaparz w 1/2 szklanki wrzątku i wrzuć do niej rodzynki.
  • 3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • 4. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie wymieszaj z miękką Kasia.
  • 5. Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i zmiksowane owoce, sok z cytryn i wymieszaj.
  • 6. Na koniec wlej przez sitko herbatę i dodaj oprószone łyżką mąki rodzynki.
  • 7. Wszystko wymieszaj delikatnie łyżką.
  • 8. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy 15x29 cm
    i piecz około 60 minut w 180 st. C.

Komentarze

Podobne przepisy