Ciasto leciutkie jak chmurka! Herbaciany biszkopt, agrest w galaretce, bita śmietana i beza. Wręcz rozpływa się w ustach! Takim ciastem zachwycisz domowników i gości.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt herbaciany:
ajka - 6szt
Cukier - 180g
Mąka pszenna - 110g
Mąka ziemniaczana - 30g
Olej - 3 łyżki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Herbata matcha w proszku - 1 łyżka
Nasączenie:
Herbata (u mnie earl grey) i pół szklanki wrzątku
Cukier - 1 łyżeczka
Agrest w galaretce:
Agrest - 400g (ja użyłam mrożonego)
Galaretka agrestowa - 2szt
Herbaciano-agrestowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i matchą. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy.
Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Kroimy na pół i dolną część wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową.
Herbatę parzymy w połowie szklanki wody. Dodajemy łyżeczkę cukru i studzimy. Nasączamy oba kawałki biszkoptu.
2.Beza.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt.
Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Najlepiej zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi i lekko dociskamy, aby dobrze się trzymały.
Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.
3.Agrest w galaretce.
Gotujemy 600ml wody. Wsypujemy obie galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy agrest. Odstawiamy do lekkiego stężenia - powinna być na tyle gęsta, aby nie wsiąknąć w ciasto.
Galaretkę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wstawiamy do lodówki.
4.Bita śmietana.
Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy będzie sztywna, dodajemy żelatynę, cały czas miksując.
5.Na górnej warstwie biszkoptu układamy bitą śmietanę, a na nią delikatnie przekładamy bezę.
Całość znów wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto podajemy schłodzone.
Komentarze