Herbaciano-agrestowa chmurka

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto leciutkie jak chmurka! Herbaciany biszkopt, agrest w galaretce, bita śmietana i beza. Wręcz rozpływa się w ustach! Takim ciastem zachwycisz domowników i gości.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt herbaciany:
    ajka - 6szt
    Cukier - 180g
    Mąka pszenna - 110g
    Mąka ziemniaczana - 30g
    Olej - 3 łyżki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Herbata matcha w proszku - 1 łyżka
    Nasączenie:
    Herbata (u mnie earl grey) i pół szklanki wrzątku
    Cukier - 1 łyżeczka

    Agrest w galaretce:
    Agrest - 400g (ja użyłam mrożonego)
    Galaretka agrestowa - 2szt

    Bita śmietana:
    Śmietanka kremówka - 500ml
    Cukier puder - 2 łyżeczki
    Żelatyna - 1 łyżka

    Beza:
    Białko - 3szt
    Cukier - 150g
    Ocet - 1 łyżka
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    Płatki migdałowe - 2 garście
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Herbaciano-agrestowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.

    Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i matchą. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy.

    Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Kroimy na pół i dolną część wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową.

    Herbatę parzymy w połowie szklanki wody. Dodajemy łyżeczkę cukru i studzimy. Nasączamy oba kawałki biszkoptu.
  • 2. Beza.

    Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt.

    Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

    Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Najlepiej zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi i lekko dociskamy, aby dobrze się trzymały.

    Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.
  • 3. Agrest w galaretce.

    Gotujemy 600ml wody. Wsypujemy obie galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy agrest. Odstawiamy do lekkiego stężenia - powinna być na tyle gęsta, aby nie wsiąknąć w ciasto.
    Galaretkę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wstawiamy do lodówki.
  • 4. Bita śmietana.

    Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy będzie sztywna, dodajemy żelatynę, cały czas miksując.
  • 5. Na górnej warstwie biszkoptu układamy bitą śmietanę, a na nią delikatnie przekładamy bezę.
    Całość znów wkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Ciasto podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Herbata Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować