Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem maślanym z mascarpone

0 (0 ocen)

Pyszne, wilgotne babeczki ze słodką owocową niespodzianką. Idealne szczególnie na letnie popołudnie.

Składniki:

  • Babeczki:
    4 jajka,
    250g mąki pszennej,
    250g cukru,
    1/2 szklanki zielonej herbaty,
    200g masła lub margaryny,
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem i mus truskawkowy:
    250g serka mascarpone,
    150g masła,
    1/2 szklanki cukru,
    200g truskawek (mogą być mrożone).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem maślanym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.

  • 2. Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksowac blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie masło utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i pozostałym cukrem.

    Na środku każdej babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, mozna do tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym musem. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować