Herbaciana pierś z kurczaka w zielonej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierś przygotowana tym sposobem jest niezwykle soczysta i miękka. Ku mojemu zdziwieniu zielony kolor nie odstraszył mojego syna. Wręcz przeciwnie, z ogromnym zaciekawieniem zabrał się do konsumowania mięsa w nieco innej barwie niż zwykle.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1 łyżka zielonej herbaty
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia
    bułka tarta
    sól
    pieprz

Herbaciana pierś z kurczaka w zielonej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w 1 cm plastry. Olej mieszamy z herbatą i marynujemy w nim mięso przez minimum 1 godzinę.
  • 2. Jajko łączymy ze śmietaną. Plastry kurczaka delikatnie oczyszczamy z herbaty. Możemy opłukać pod bieżącą wodą. Moczymy je w mieszance jajeczno- śmietanowej a następnie panierujemy w bułce tartej połączonej z młodym jęczmieniem, solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy