Będzie wariacja na temat panna cotty, która pojawi się w towarzystwie jagód z delikatną nutką pomarańczy, a główną rolę będzie grać … herbata, i to nie byle jaka bo pełna aromatycznych, rozgrzewających przypraw Masala Chai.
30 min
Składniki:
½ szklanki jagód w syropie lub szklanka mrożonych
Sok z 1 pomarańczy
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml wody
Herbaciana panna cotta
2 łyżeczki herbaty Masala Chai Basilur
50 ml wody
200 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki brązowego cukru
Herbaciana panna cotta z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kubku zalewamy 50 ml wody 2 łyżeczki herbaty i parzymy ją pod przykryciem około 5 minut. Odcedzamy i przelewamy do rondelka. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko, dodajemy cukier brązowy i całość podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. W miseczce rozpuszczamy żelatynę zgodnie ze wskazówkami producenta. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do rondelka cały czas energicznie mieszamy śmietanowo-herbacianą masę tak aby nie powstały grudki. Masę przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa zastygła. Przygotowujemy sos: Na patelnie przekładamy jagody ( jeśli mamy mrożone to kilka zostawiamy do dekoracji ), wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę i cukier i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie sos powinien trochę się zredukować a jagody lekko zmięknąć. Jeśli sos jest zbyt rzadki zaprawiamy go wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprawiamy do smaku cukrem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny – sos powinien być słodki ale delikatnie kwaskowy. Panna cottę przekładamy na talerze ( aby łatwiej wyjąc panna cottę z miseczki można ją na parę sekund włożyć do gorącej wody ), polewamy sosem jagodowo-pomarańczowym i dekorujemy jagodami i skórką pomarańczową, serwujemy od razu.
Komentarze