Hekele (sałatka śledziowa)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Hekele to śląska nazwa prostej, smacznej sałatki śledziowej.

  • 20 min

Składniki:

  • śledzie solone ( u mnie Matiasy) 5-6 szt.
    ogórki kiszone 2-3 szt.
    jajka 3szt.
    cebula 1 szt.
    czarny pieprz mielony 1 mała łyżeczka
    musztarda 2-3 łyżki

Hekele (sałatka śledziowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hycx86 1. jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę.
  • 2. Wszystko wymieszać, przyprawić mielonym czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym)
  • image-01uo1ij 3. dodać musztardę, wymieszać
  • image-1p3owas 4. wszystkie składniki wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc

Porady

Potrawę można podać jako sałatkę lub kiedy zmielimy śledzie, jajka,cebulę, dodamy bardzo drobno pokrojone ogórki kiszone i trochę masła podać jako pastę,którą rozsmarowujemy na kromkach chleba (po śląsku -sznitkach)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy