Wszyscy znają ajwar a mało kto słyszał o harrief. Harrief to bardzo aromatyczny, pikantny sos na bazie pieczonej papryki, którego nie może zabraknąć w Waszej spiżarni
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg papryki
3-6 papryczek chilli ( w zależności od tego jak ostre dania lubimy)
Harrief – marokański sos z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy paprykę skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej włączyć grzanie od góry lub z funkcją grill) i wkładamy papryki. Pieczemy je około 10 minut lub do momentu kiedy papryka zacznie lekko się przypalać. Wtedy wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka – szczelnie go zamykamy i odstawiamy paprykę do przestygnięcia. Z przestudzonej papryki zdejmujemy skórkę.
Obraną paprykę, obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli przekładamy do blendera, wlewamy oliwę i blendujemy wszystko na gładki sos. Dodajemy sól, mieloną paprykę, wlewamy ocet i miksujemy wszystko raz jeszcze.
Zblendowany sos przelewamy go garnka , zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy sos (raz na jakiś Czas mieszając ) około 1,5 godziny lub do momentu kiedy 1/3 płynu odparuje. Sos próbujemy i jeśli jest potrzeba dodajemy jeszcze soli i ostrej papryki.
Gorący sos przelewamy do gorących, wyparzonych słoików, ostrożnie i starannie je zakręcamy , stawiamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze