Harrief – marokański sos z pieczonej papryki

  • wyświetlono: 330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wszyscy znają ajwar a mało kto słyszał o harrief. Harrief to bardzo aromatyczny, pikantny sos na bazie pieczonej papryki, którego nie może zabraknąć w Waszej spiżarni

IMG_20190507_064325
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

2 kg papryki

3-6 papryczek chilli ( w zależności od tego jak ostre dania lubimy)

8 ząbków czosnku

2/3 szklanki oliwy

1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego

1 łyżka mielonej ostrej papryki

3 łyżki soli

3 łyżeczki kuminu

Sposób przygotowania przepisu:

Harrief – marokański sos z pieczonej papryki

  • 1. Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy paprykę skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej włączyć grzanie od góry lub z funkcją grill) i wkładamy papryki. Pieczemy je około 10 minut lub do momentu kiedy papryka zacznie lekko się przypalać. Wtedy wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka – szczelnie go zamykamy i odstawiamy paprykę do przestygnięcia. Z przestudzonej papryki zdejmujemy skórkę.

    Obraną paprykę, obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli przekładamy do blendera, wlewamy oliwę i blendujemy wszystko na gładki sos. Dodajemy sól, mieloną paprykę, wlewamy ocet i miksujemy wszystko raz jeszcze.

    Zblendowany sos przelewamy go garnka , zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy sos (raz na jakiś Czas mieszając ) około 1,5 godziny lub do momentu kiedy 1/3 płynu odparuje. Sos próbujemy i jeśli jest potrzeba dodajemy jeszcze soli i ostrej papryki.

    Gorący sos przelewamy do gorących, wyparzonych słoików, ostrożnie i starannie je zakręcamy , stawiamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywapaprykaczosnekpastasoschilikuchnie świataPrzetworyjesieńna zimękuchnia marokańskasłoikinaturalne

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z papryki i cebuli na zimę

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sałatka z papryki i cebuli na zimę

Smaczna propozycja zimowych przetworów...

sałatka z buraczków i papryki

Dodane przez: duszek

SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ

Idealna do obiadu, kanapek jak...

Sałatka z ogórków i papryki

Dodane przez: benka

Sałatka z ogórków i papryki

Smaczna, chrupiąca sałatka na zimę.

Sałatka z papryki i cukinii

Dodane przez: peggi

Sałatka z papryki i cukinii

Delikatna cukinia z chrupiącą papryką...

sałatka z ogórków i papryki

Dodane przez: Paulina S

Sałatka z ogórków i papryki

Z tej "słoikowej" sałatki można...

sałatka z cukinii

Dodane przez: Magda_Z

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Świetnie nadaje się do obiadu.